Balls Tropicals

SALSA

Quan parlem d’origen de la salsa, es creen diversos dilemes, inquietuds, fins i tot una mica de polèmica per determinar que pais es porta el llistó. Molts coincideixen que Cuba és el que té major culpa en la història i origen de la salsa. El 1930 s’escoltaven certes melodies en molts llocs d’Amèrica Llatina, especialment a Puerto Rico, República Dominicana, Colòmbia, Perú, Veneçuela. Però el major auge es vivia a Cuba. La majoria d’aquests ritmes provenien d’Àfrica, és el cas del danzón, incorporat pels francesos que van fugir d’Haití. El Country Dance, provinent d’Anglaterra i posteriorment dut a França i Cuba, i com veiem són part important de la història i origen de la salsa. La barreja d’aquests ritmes amb rumbes com el guaguancó,  i creació dels trobadors espanyols que també van anar a parar a Cuba.

Tots aquests van crear els propis ritmes afro-cubans, entre ells el jazz afro cubà, el mambo, la guaracha, son cubà, montuno, els quals es van expandir per tota Amèrica Llatina. A la fi dels 60 i inicis dels 70 comença a sorgir la salsa, gènere musical que s’obria camí entre el Rock and Roll, donant pas d’aquesta manera a la música llatina representada en aquest gènere i aconseguís una gran popularitat als EUA

 

RODA CUBANA

La Roda Cubana o Roda de Casino, és la forma grupal de ballar la Salsa en parella, on un grup de Parelles formen una rodona i mitjançant les figures que és van ‘ cantant ‘,  es realitzen canvis de sentit, canvis de parella i ritmes sincopats

BACHATA

Musicalment parlant, la bachata és un gènere híbrid pel que es considera al bolero rítmic, el passadís, són cubà, huapango, merengue, entre d’altres com els seus més representatius antecessors. Molts historiadors coincideixen que l’origen de la bachata se situa al començament de 1920, encara que en les seves primeres expressions aquest gènere dista en gran mesura de la bachata actual.

La difusió de la bachata va tenir en els seus orígens una progressió lenta, i va ser en els sectors marginals de República Dominicana on va tenir una acceptació inicial, considerada per la nissaga dominicana com a manifestacions immorals, a la qual li van atorgar títols de caràcter despectiu. La bachata actual és un producte musical llatí que ha aconseguit guanyar adeptes de tots els nivells socials del continent americà, i del públic d’escolta hispana voltant del món.